TV-PRODUCENT

Jag skriver och producerar naturvetenskapliga barnprogram. Det kan handla om gener, älgar, skelett, rymdhundar, dinosaurier eller andra naturvetenskapligheter som gör sig i bild. Eller inte gör det. Det blir en större utmaning på det viset.

Nu i vår sänds: Ett djur tittar in, om lille Skrutt som samlar på saker. Löst modellerad på gammal fältiskompis Jessika Berglund. Det är hennes samlingar som Skrutt får låna... Skrutt blev så mysig så jag kunde inte släppa taget. Håller nu på och färdigställer serien Skrutt samlar höst och Skrutt följer spår också.

http://www.ur.se/Produkter?q=Ett+djur+tittar+in

De Berömda dinosaurierna har blivit 6 stycken: Sue, Mut och Dakota har fått sällskap av Dippy, Irritator och Mei long.

Skriver på en serie om skapelsemyter som ska animeras av Furiefilm. de som gjorde Himlagrisar och stjärnkastruller. De som även gjorde Gudar och Badkar.

http://www.ur.se/Produkter?q=himlagrisar

Finns på ur.se : Karl- Astrids vänner, en vinbergssnäckas kompisar berättar rövarhistorier. Animated Science Magma - animationer som Tuffs resa, Stens resa, Trilobiten och Jordklotets berättelse. Animationer av Maria Beskow och Jonathan Knape. En fortsättning på serien om atomer och molekyler.

Lucys mormor och Nea och Clara, om människans utveckling. Animationer av Frans Krook med hjälp av teckningar från Jonathan Iversen- Ejve och Ola Ambjönsson.

Äldre: Ärftlighetsprogrammet Pappas näsa och mormors haka fick 1999 UR- kollegernas pris, KURT. Det priset fick också den tecknade filmen Skelett (animation Maria Beskow). Skelett, fick även Maeda Prize (ett Japan Prize ) och andra pris som bästa barnfilm (Runner-up) i Tokyo 2002.

Några lite mer vuxna produktioner som Gen & Typ, dokumentära program om det isländska genbanksprojektet och korta inslag på Aktuellt och i Vetenskapsprogrammen i SVT står jag också för. Älskade dinosaurier om fåglar och dinosaurier är också främst för vuxna.

Drakben och dinosaurier. Dokumentära småfilmer från en dinosauriereutgrävning i Inre Mongoliet.

Solen, månen och den röda planeten. En serie om just dem men också om stjärnbilder och svarta hål.

Animated Science om atomer och molekyler som snurrar runt nu och då och alltid. Vatten, kol, järn, kisel och syre.

Hemma hos.. tordyveln Tore, dykarna Dylan och Doris, nyckelpigan Pia, Guldbaggen Gullan och jordlöparna Jonny, Johan och Johanna.

Nordiska mybyggare ...om mårdhund, spanska skogssniglar, mink, och Kanadagäss. Varifrån kommer de och hur kom de hit?

Berättelsen om DINO... Doktorn och amatörgeologen Gideon Mantel hittar den västerländska vetenskapens första dinosauriebit och zoologen Rickard Owen ger gruppen ett namn. Om de historiska turerna kring namnet Dinosauria.

Finkar och rosa blommor... om Darwins teori och lite om vad som hände sedan.

Urtida växter... inspirerat av en promenad i evolutionsväxthuset i Kew gardens. Jag åkte tillbaka och gjorde om turen tillsammans med en fotograf, helt enkelt.

En hund i rymden och en gubbe på månen.... Rymdkapplöpingen från Laika till rymdfärjor.

Från ett snurrande klot i universum... Jorden snurrar under dygnet medan vi gör annat. Går i skolan tillexempel, precis som Disa 7 år.

Förbi Andromeda och sen till vänster,... en animerad rymdfärd. Tecknad och animerad av Maria Beskow.

DYK i svenska vatten. Fem små filmer från västkusten, östkusten och en insjö. Främst är det forskare som bidragit med filmat material.

Hur man blir dinosauriegrävare... inspelat i Dinosaur Provincal Park i Kanada. FLAX om vanliga fåglar , Djur gör djur...det hörs vad det handlar om, .Pappas näsa och mormors haka..genetik för nioåringar, .. och så Emil.

 


Emil (foto: Niclas Jensen/UR)

Skelett (animation: Maria Beskow)

Förbi Andromeda och sen till vänster (animation: Maria Beskow)